jueves, 11 de diciembre de 2008

estim-ART-e

(il·lustració del text obra d'Esther Alsina, "El Meu Ingenu)

Què és l'ART?

Com comprendre'l, atansar-s'hi, fer-lo accessible?

Com entendre la poesia més enllà del que el vers amaga? Com comprendre la subtilesa de les paraules encadenades? Com parlar de poesia sense el verb en vers?

Avui us proposo un repte més difícil , si cap, que el de pintar de banda sonora la nostra vida, i aquest és el de desxifrar, ni que sigui amb una frase, què és l'ART per vosaltres...

Per mi, senzillament, l'Art són moltes de les coses que es fan des de dins cap enfora amb la intenció de donar a conèixer el millor de cadascú.

L'art és un tros de nosaltres en format poesia, quadre, gravat, joia o veu.

Potser més fàcil encara, l'Art és voler estimar amb petites mostres d'afecte que ens acariciin els sentits.

Art és estimARTe,... crear bellesa des de la imperfecció.

Què en penseu vosaltres, petits desastres meus?

12 comentarios:

Helena Minuesa dijo...

FE D'ERRATES:

Perdoneu: la mervallosa obra d'art que il·lustra el text és "El Meu Ingenu" d'ESTHER ALSINA.
El títol de l'obra i l'autoria han quedat camuflats per causa del meu poc control informàtic.

Esther, et demano disculpes bonica...

Yeral dijo...

Que es el arte? Joderte de frío...

Aniolet dijo...

Art... És l'expressió del que cadascú porta dins seu

Er Savi dijo...

Romario fent la cua de vaca i dexant a Alcorta amb la cadera trencada dos metres rera seu.

Turandot dijo...

Art, l'Art....molts cops m'ho he preguntat i encara ara en desconec la resposta. Penso que l'art és aquella expressió que sorgeix quan travessem les fronteres del món i anem més enllà, topem amb allò que és sensible à l'ànima. I ho sabem. No és tan sols pintar, dibuixar, escriure...és també fer-ho amb la consciència que en aquella taca, línia o vers hi ha quelcom més que ha sorgit d'aquell espai no material. L'art vol travessar fronteres, vol tocar-te, vol palpar-te, vol fer-te sentir. I l'artista necessita tota una vida -potser més i tot- per conèixer les tècniques i secrets per fer que allò que no es palpa es converteixi en obra d'art. L'art juga amb els records, amb allò conegut, l'art juga amb tot per palpar subtilment la poesia de cadascú.

Er Savi dijo...

L'art està definit i redefinit en molts aspectes però em planteja molt dubtes.
Perquè la taca de cafè a les estovalles que he fet aquest matí no és considera art però en canvi una taca de cafè en unes estovalles feta amb una intenció artística si que és art? Perquè juga un paper tant important la intenció?
Perquè quan ens agrada molt una cosa la elevem a la categoria d'art? Les croquetes de la yaya per exemple...Podrien estar a un museu? Si hi fossin es podrien menjar? Perquè utilitzem art en expressions com l’art de persuadir, de conquistar...? Que són les males arts? Perquè els andalusos diuen que tenen “tanto arte”?

Joan Recordà i Pellicer dijo...

El més semblant a l'art és la vida. En totes les seves factes, des del coit, passant per l'embaràs, el naixement i la mort.

Mercè dijo...

Art: Fer que allò que normalment no pot ser percebut pels sentits (és a dir, sentiments, emocions, somnis, vivències,...) ho pugui ser a través d'una dansa, un quadre, una olor, un so,... o una taca de cafè a les estovalles de casa teva... tot pot ser... jeje

a ras dijo...

un crucigrama. això sí que és art!

Helena Minuesa dijo...

Però, encara més difícil, com parlar d'ART, fer-lo legible o entenedor per aquell que no el compren?

Com fer, per exemple, que un nen de vuit anys entengui que una ratlla vermella sobre un fons negre té una intenció artística i és art? Més enllà d'això, com parlar de l'ART amb una explicació objectiva del tipus: "això representa la lluita del mal contra el bé, ...per exemple".
Qui desxifra l'Art? Qui l'enten?
Només aquell que el concep?

Uf!!...he afegit una dosi extra de complexitat a l'assumpte!!

Turandot dijo...

A vegades no es tracta d'entendre una obra, a vegades només cal interpretar-la afegint una cullerada de nosaltres mateixos. Mirar l'art amb ulls de nen...sense prejudicis, intentant endevinar, imaginar!
Una taca de cafè a les estovalles sense voler és atzar, l'art també té una dosi de reflexió -encara que a vegades no ho sembli-.

Er Savi dijo...

"La aventura cuando busca lo desconocido, puede a veces llevarnos hacia el arte"

E.Chillida